Morfitronik Security & Privacy

WordPress: Kosz i jego cykliczne opróżnianie

2015-06-02 16:21:18
Morfik

Jeśli piszemy dużo na swoim blogu i mamy sporo treści, którą trzeba uaktualnić, to prawdopodobnie często wprowadzamy poprawki polegające na usuwaniu starych wpisów i tworzeniu szkiców nowych artykułów. Tego typu rotacja sprawia, że sporo wiadomości ląduje w koszu, z tym, że jeśli chodzi o bazę danych, to jej jest bez różnicy czy przenieśliśmy dany post do kosza, przynajmniej do momentu gdy faktycznie on wyleci z bazy danych. Także pod względem objętości bazy nic się nie zmienia. Poza tym, WordPress potrafi opróżniać kosz co pewien czas i dla jednych ten interwał może być za krótki, a dla innych za długi. Postaramy się więc go dostosować.

Przede wszystkim, każda strona, post czy załączniki mają opcję przeniesienia do kosza, co wygląda mniej więcej tak:

Po tej czynności, wszystkie posty, które usuniemy, trafią do koszta. To jest swojego rodzaju zabezpieczenie mające ochraniać nas przed przypadkowym skasowaniem sobie ważnego kontentu. W każdym razie, jeśli po skasowaniu postu się rozmyślimy, zawsze możemy go przywrócić i trafi on w miejsce gdzie był przed skasowaniem. Jeśli jednak pozostawimy te posty w koszu samym sobie, po czasie 30 dni od skasowania, zostaną one permanentnie usunięte z bazy danych i już w żaden sposób nie uda się nam ich przywrócić.

Czy 30 dni to wystarczająca ilość czasu by zastanowić się i przemyśleć swoje czyny? Dla jednych to za mało dla innych za dużo. Niektórzy chcieliby wyłączenia opcji kosza zupełnie, z tym, że połowa z nich chciała by aby posty po skasowaniu od razu były wywalane z bazy, a pozostała połowa, by były wiecznie przechowywane w koszu aż ich ręcznie i świadomie nie skasują.

Na szczęście WordPress ma rozwiązanie tego problemu, bowiem wprowadził możliwość zdefiniowania czasu przebywania wiadomości czy komentarza w koszu. By z skorzystać z tej opcji, dodajemy do pliku wp-config.php poniższy kod:

define( 'EMPTY_TRASH_DAYS', 60 );

Nazwa stałej jest trochę myląca bo każdemu pojedynczemu postowi będzie liczony czas z osobna, a nie wszystkim razem, które akurat w tym czasie przebywają w koszu. Jeśli natomiast przestawimy tę stałą na 0 , to przenoszenie do kosza zostanie wyłączone kompletnie i w edycji postu zamiast “przenieść do kosza”, będzie widoczny tekst “usuń na zawsze”.


Komentarze

Zawartość wpisu